Úprava mikrofonu Motorola PMR pro radioamatérské účely


Řešil jsem jaký mikrofon použít k mému SunSDR2 DX TRX. V šuplíku se mi válel jakýsi Yaesu fake mikrofon z Aliexpressu, jehož jedinou výhodou bylo, že stál skoro nic. Modulace z něj byla plochá se spoustou rušivých zvuků způsobených dechem a vrzáním tlačítka PTT. To mě srovna neuspokojovalo, ale vzpomněl jsem si, že někde v zásobách určitě najdu ještě nějaký mikrofon k radiostanicím Motorola z dob, kdy jsem se radiostanicemi živil.
Výhodou těchto mikrofonů je kromě robustnosti zejména jejich podání modulace. Moc nebudu přehánět, když řeknu že pro náš účel strčí do kapsy kdejaké ty Shure a Heil naleštěné legendy za přehnané peníze. A taky jsou běžně dostupné.

Schema původního mikrofonu (MDRMN4025, ale starší typy používají stejný obvod)


Žlutě označené obvody jsou specifické pro radiostanice MOTOROLA, půjdou pryč. Zůstane jen obvod pro napájení elektretové mikrofonní vložky a vazební kondenzátor na jejím výstupu.

Bohužel použitý kabel je nestíněný, protože Motorola používá dost velkou úroveň signálu z mikrofonu. Má předzesilovač vestavěný přímo v mikrofonu a vstup v radiostanici už nemusí být tolik citlivý, proto nejsou nároky na stínění kabelu. To ovšem v našem případě vadí, proto jsem původní kabel nepoužil a vzal jsem raději stíněný kabel z toho čínského šmejdu z Aliexpressu.

Z PCB jsem odstranil červeně označené nepotřebné komponenty včetně konektoru:

Z druhé strany PCB je třeba propojit jeden pin tlačítka PTT se zemí:

Kabel jsem připájel přímo na PCB do označených bodů:

A je skoro hotovo. Nezapomeňte při sestavování pouzdra dát zpět ten gumový kónus na mikrofon. Výsledek je podle očekávání dokonalý.

Napájecí napětí pro elektretovou vložku nemusí být pochopitelně zrovna 5 V (je k dispozici na mikrofonním konektoru SunSDR2), V Motorole samotné používají 12 V a stejně dokonale to funguje i s 8 V, které jsou k dispozici na mikrofonním konektoru transceiverů ICOM.

(C) 2022 OK2WY